Sunday, October 9, 2011

Pelitkö aiheuttavat väkivaltaa?

Tiede -lehden uutisen perusteella etsin artikkelin
"The Effect of Video Game Competition and Violence on Aggressive Behavior: Which Characteristic Has the Greatest Influence?"

Kirjoittajat Paul J. C. Adachi and Teena Willoughby, Brock University, Kanada.

PDF täällä.

Tutkimuksen mielenkiintoinen, mutta näin jälkikäteen ei ollenkaan yllättävä tulos on se, että aggressiota lisää ilmeisesti lähinnä tietokonepelien kilpailullisuus, ei niinkään väkivaltaisuus.

Ja miettikääpäs sitten urheilua, urheilun seuraajia, yms. ja heidän käytöstään etenkin urheilutapahtumien yhteydessä tai niihin liittyen. Ja verratkaapa sitten iltamyöhään kotona tietsikkansa ääressä virtuaalihahmoja lahtaaviin nörtteihin. Kummat vaikuttavat todennäköisemmin aggressiivisemmilta noin mielikuvien perusteella? Pitääkö minun oikeasti etsiä tutkimustuloksia?

Tai ajatelkaa vaikka kouluaikojanne, jos niitä muistatte. Kummat enemmän käyttäytyivät väkivaltaisesti, aggressiivisesti, tai muuten vaan törkeästi - nörtit vai urheilullisemmat tyypit? Eivätköhän jenkkien teinileffojen stereotypiat ole tässä aika realistisia: urheilijatyypit ovat nimenomaan niitä kiusaajia ja öykkäreitä aika helvetin paljon todennäköisemmin kuin nörtit.

Jos siis jotain pitää kieltää, kielletään kaikenlainen kilpailu. :-)

2 comments:

Joanne said...

Haa, saman Tiede-lehden jutun luin. Mielenkiintoista, mutta tosiaan ei mitenkään yllättävää. Kyllä nämä kovan luokan sport maniacit aina kunnon fps -pelaajankin voittavat väkivaltaisuudessa mennen tullen. Suuret urheilukilpailut pannaan, mokomat ovat haitallisia ja pilaavat meidän nuorisomme moraalin. Jääkiekko otteluille ikärajaksi K-18, sen verran agrressioita kehittävää kilpatoimintaa ovat.

Olen muuten ollut todistamassa jalkapallo-ottelua Italiassa. Kokemus oli pelottava ja tunnen oloni paljon turvallisemmaksi kotoisten väkivaltaviihde nörttien kanssa. Siinä seurassa ei ole koskaan ollut väärän puolen kannattamisesta verbaalista alavatsaniskua suurempaa riskiä juttujen hurjuudesta riippumatta.

Jouni Vilkka said...

Joo, kilpailut pitäisi kieltää, mutta ehkä myös kilpaileminen yleisemmin, ja kilpailuyhteiskunta pitäisi muuttaa kilpailuttomaksi yhteiskunnaksi. :)