Saturday, September 17, 2011

Johdatus mediakasvatukseen

Olen päättänyt opiskella opettajaksi. Pääsin sellaiseen ohjelmaan (Opeksi V), jonka pitäisi valmistaa minut ainakin nimellisesti päteväksi opettajaksi alle vuodessa. Osana näitä noin lukuvuoden kestäviä opintoja on kasvatustieteen perusopinnot, joista Johdatus mediakasvatukseen on piakkoin alkamassa. Tämän kurssin vaihtoehtoisena suoritusvaatimuksena on blogin kirjoittaminen kurssin aiheista. Niinpä kirjoitan niistä nyt jonkin aikaa tähän blogiini. Jossain määrin filosofiaan tämäkin kurssi liittyy, tai filosofia kurssiin oikeastaan, koska filosofia liittyy jotakuinkin kaikkeen. Ainakin jos sen niin päättää ymmärtää. :)

Kurssin ensimmäinen tehtävä oli yllättävän mielenkiintoinen. Yhden päivän ajan täytyi pitää mediapäiväkirjaa, johon merkitsi ylös mitä mediaa käytti mihinkin aikaan. Esim. mitä kirjaa luki, mitä katseli telkkarista, surffasiko netissä jne. Tein tuon tehtävän eilen. Mielestäni katsoin silloin hieman tavallista enemmän telkkaria (TV:stä tallentamaani elokuvaa ja uutiset suorana - näin minulla on tapana toimia, koska en halua katsella mainoksia). Myös Facebookissa tuli tuhlattua aikaa, mutta tämä on ikävä kyllä ollut jonkinlainen trendi viime aikoina. Täytyy yrittää vähentää selvästikin. Tällainen harjoitus voisi olla hyvä kaikkein aina silloin tällöin tehdä, sillä voisi olla hyvä huomata kuinka paljon aikaa tulee tuhlattua aivan vääriin asioihin.

Semmoinen ajatuskin minulle tuli, etten oikeastaan ole varma termin media merkityksestä. Olen tottunut ajattelemaan että sillä tarkoitetaan sellaisia tiedotusvälineitä kuin TV, radio ja lehdet. Siis sellaisia, joiden sisältö tarjotaan julkisesti kaikille halukkaille, vaikkakin ehkä maksua vastaan. Mutta ns. sosiaalisen median (tai web 2.0 kuten sitä joskus harvemmin nähtäväsi nimitetään) kohdalla termin media merkitys tuntuu hämärtyvän. Onko Facebook tiedotusväline? Siis muillekin kuin siellä mainostaville tahoille? Minun statuspäivitykseni siellä näkyvät vain "Ystävilleni", vaikka jotkut muut asiani sielläkin saattavat olla avoimemmin nähtävissä.

No comments: